Restoran açmak eğlenceli bir fikir olmasının yanında bir çok dikkat edilmesi gereken ve hata kaldırmayan ciddi bir karardır. Eğer restoran açmak gibi bir kararınız varsa uygulamaya koymadan önce dikkat etmeniz gereken bir kaç nokta vardır. restoran açarken neye dikat etmeliyiz sorusunun cevabı ise başlıklar altında verilebilir.
Restoran Tarzı
Açmak istediğiniz restoranda ne satacağına, nasıl bir dekora sahip olacağına, vizyon ve misyonunuzun ne olacağına dair en ufak ayrıntıları da dahil ederek planlarını oluşturmalısınız. Yapacağız bu planlar ne kadar ayrıntılı olursa istediğiniz gibi bir restorana sahip olma şansınız artacak ve aynı oranda başarıya ulaşma şansınız da artacaktır.
Restoran Adı
restoran açarken neye dikkat etmeliyiz sorusunun en can alıcı cevabını barındıran restoran adı, seçerken önemli olan tek bir konu vardır. O da ismini kendinizin mi koyacağı yoksa adı konulmuş olan zincir restoranlardan birine mi tabi olunacağı. Eğer sadece kendime ait olan bir restoran istiyorum diyorsanız o zaman menünüzü ve yemeklerinizi en kısa ve en etkili biçimde tanımlayacak bir isim tercih etmelisiniz. Eğer zincir restoranlardan birine katılacaksanız bu durumda zincir restoran size uymanız gereken bütün kuralları verecek ve uygulamada da yanınızda olacaktır.
Menü
Menüyü oluşturmak oldukça ayrıntılı bir iştir cok iyi bir adisyon sistemi işinize yarar. İşe hangi yemeklerin olacağından başlayıp reçetelerin oluşturulması ve maliyetlerin belirlenmesi ile devam edilmeli. En nihayetinde de yemeklerin satış fiyatları belirlenmelidir.
Restoran açmak için düşünülmesi gereken
Restoran açmak için düşünülmesi gereken bir çok ayrıntı bulunmaktadır. Yasal gereksinimler, pazarlama, dekorasyon ve daha bir çok ayrıntı. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse yapılacaklar listesi şu şekilde sıralanabilir;
Restoranı açmadan önce restoran işletmeye uygun bir kişiliğinizin olup olmadığına karar vermelisiniz. Çünkü restoran işletmek oldukça stresli bir iştir.
Eğer insanları seven bir mizacınız varsa bu işe 1 – 0 önde başlarsınız. Çünkü restoran işletmeciliğinde sürekli insanlarla muhatap olmanız, onları iyi ağırlamanız ve şikayetlerini dinlemeniz gerekmektedir. Sizde bulunması gereken bir diğer özellik ise bir çok işi aynı anda yapabilmenizdir. Restoran işletmecilerinde bulunması gereken bir diğer özellik ise stresle başedebilmedir. Son olarak eğer küçük bir işletme açmak istiyorsanız o zaman her işten anlamanız gerekmektedir. Ancak her işten anlamanız her işi yapmanız gerektiği anlamına gelmemektedir.
Eğer kişilik özelliklerinizin iyi bir restoran işletmecisi için uygun olduğunu düşünüyorsanız o zaman restoranınızı açmak için kollarınızı sıvayın. Restoran açarken üzerinde durmanız gereken noktalar şunlardır;
İlk adım restoranın konseptine karar vermektir. Daha sonrasında ise restoranınız için iyi bir mekan bulmalısınız. Atmanız gereken üçüncü adım ise iyi bir iş planı hazırlamak olmadır. Bütün bu adımları tamamladıktan sonra ise restoran adisyon sitesinde için bir isim bulabilir ve menünüzü hazırlayabilirsiniz. En son aşamalar ise personellerinizi işe alıp onlara eğitim vermeniz ve restoranınızı düzenlemenizdir. Elbette bütün bu adımlar arasında restoran açmak için gereken yasal sorumluluklarınızı unutmamalısınız.