Restoran İşletmeciliğinin Püf Noktaları Restoranlar hepimizin düzenli olarak zaman geçirdiği ve çok lezzetli ürünler tükettiği yerler olarak gösterilebilir. Ülkemizin yemek kültürü de çok üst seviyede olduğundan insanlar sıklıkla restoranlara gitmeyi tercih ederler. Talebin oldukça yüksek seviyede olması insanların bu sektöre yönelim göstermesine sebep olmaktadır. Sektörün içerisinde yer alan birçok kişi kendisine ait bir restoranın hayalini kurar. Sektörde hiç bulunmamış insanlar dahi talep sebebiyle bir restoran açmayı kafasına koyabilir. Durum böyle olunca kapanan restoran sayısı da çok üst seviyede olmaktadır.
Restoranların işletilmesi aşamasında yazılı olmayan, ancak daha öncesinde yaşanılan tecrübeler ile ortaya çıkan bir rehber yer alır. Rehberin içerisinde çok sayıda püf noktası bulunurken bu püf noktalarına uymadan ve restoran yazılımı kullanmadan restoranı ayakta tutmak oldukça zor olur. Restoranlarını açan, durumundan memnun olan ancak restoran müşteri artırma konusunda başarılı olamayan kişiler genel olarak püf noktalarından bazılarını farkında olmadan uygulamış ancak bazılarını atlamış olan kişilerdir.
Farklılıklarınızı Ortaya Çıkarın
Farklılıklarınızı Ortaya Çıkarın yeni bir yer açarken ilk etapta konumu için araştırmalar yapılmaktadır. Yapılan araştırmalar ilk olarak cadde özelinde düşünülmelidir. Sonrasında mahalle, ilçe ve il olarak genişleyen bir yelpazede araştırmalar yapılır. Tüm bu araştırmalar sırasında rakip işletmelerin de analiz edilmesi gerekmektedir. İşletmeler kurulmadan önce rakip firmalara göre daha iyi olan yönlerini belirlemelidir. Eğer rakiplerine göre kendi açtıkları işletmenin tercih edilmesini sağlayacak bir etmen yoksa bu durum yanlış yolda olunduğunun göstergesidir.
İşletme sahibi olmak isteyen kişilerin başarılı restoranın püf noktaları hakkında bilmesi gereken ilk kurallardan bir tanesi farklılıktır. Diğer rakiplerine göre kullanılan restoran yazılımları dışında farklı bir hizmet ya da ürün ortaya koyan işletmeler fark yaratabilir. Çok benzer malzemeler ile yemekleri hazırlayan ancak daha lezzetli olduğunu savunan işletmelerin başarılı olması oldukça zordur. Sunumda, içerikte ya da menünün kendisinde bir farklılık ortaya koymak gerekmektedir. Aksi halde insanlar memnun oldukları restoranları oldukça zor bırakmaktadırlar.
Özgünlüğü Yakalamaya Çalışın
Özgünlüğü yakalamaya çalışın rakiplerinin önüne geçmek adına adisyon programı üzerinden farklı çalışmalar yürüten işletmelerin her zaman özgünlükten yana olması önemlidir. Tüm dünya baz alındığında özgün bir işe imza atmak oldukça zordur. En azından bulunulan ilçede ya da ilde özgünlüğü yakalamak mümkün olabilir. Restoran işletmeciliğinde yemeklerine özgün yorumlar getirmeyi düşünen kişilerin orijinalliği bozmadan bunu yapması gerekir. Türk damak tadını iyi analiz etmesi ve buna göre adımlar atması çok önemlidir.
Yemeklerde yakalanacak olan özgünlük restoran işletmeciliği iş planı içerisinde önemli bir yer tutar. Yemeklerin ana malzemelerinde bir değişiklik yapmak çok riskli bir hamledir ve genelde iyi bir sonuç vermez. Özgünlüğün yakalanabilmesi için aynı malzemenin daha özgün olanı tercih edilebilir. Bunu yalnızca marka ile yakalamak mümkün olmaz. Yurtdışından ithal edilen ya da ülkemizin belirli bir yöresinde yetişen ürünün özgünlük için tercihi mantıklı bir seçim olacaktır. Yemeklerin tadında küçük bir değişiklik olur ve yemek kendi ana hatlarından uzaklaşmaz.